24/7 bereikbaar: 013 504 24 02 voor afspraak,
info & spoed
 
  
Gezelschapsdieren

Euthanasie

Als het echt niet meer gaat….
Ons uitgangspunt is dat een dier een dierwaardig bestaan moet kunnen leiden. Als dit niet meer mogelijk is, uw huisdier niet meer kan gaan en staan waar het wil, geen interesse meer heeft voor de eigenaar of omgeving, langdurig lichamelijk of geestelijk lijdt, is het diervriendelijker om het te laten inslapen.

Het besluit
Ook als u denkt dat uw huisdier lijdt blijft het moeilijk het moment waarop u uw huisdier laat euthanaseren te bepalen. Overleg met uw dierenarts kan u helpen met deze beslissing.
Dierenartsen willen niet kost wat kost een dier in leven houden. Maar ze laten het ook niet zomaar inslapen als een eigenaar besluit dat het thuis niet meer te handhaven is. Elke situatie is anders en elke eigenaar is anders.

Bespreek ook met uw dierenarts of de euthanasie op de praktijk zal plaats vinden of aan huis. Wij raden u aan om bij het inslapen aanwezig te zijn. U steunt uw dier in zijn laatste ogenblikken en uw aanwezigheid heeft een kalmerende invloed op uw huisdier. Bovendien ervaart u dat het inslapen in alle rust en zonder angst of pijn verloopt. Voor kinderen geldt: als zij er zelf bij willen zijn en u legt van te voren uit wat er gaat gebeuren, is er geen reden om hen niet bij de euthanasie aanwezig te laten zijn. Soms is het zelfs beter om te zien wat er werkelijk gebeurt dan om er over te fantaseren.

Wat gebeurt er als u het besluit tot euthanasie heeft genomen?
De euthanasie moet in alle rust gebeuren. Maak hiervoor een afspraak met uw dierenarts.
Vraag van te voren wat er gaat gebeuren, zodat u er niet door overvallen wordt.
Soms zal de dierenarts vooraf een injectie geven met een narcosemiddel, waardoor uw dier na 5- 10 minuten in slaap valt en de eigenlijke euthanasie niet bewust mee maakt. Soms krijgt het dier direct een injectie met euthasaat (overgeconcentreerd narcosemiddel). Hierna zal uw huisdier na ca 10 min overlijden. Eerst stopt de ademhaling en even later ook het hart. Soms zal het dier na de injectie nog een paar keer diep ademhalen of naar adem happen of zijn er spiertrillinkjes te zien. Dit zijn volledig reflexmatige bewegingen, uw dier is zich daarvan niet bewust.

Wat gebeurt er met uw huisdier als het dood is?
Het is verstandig om van te voren al over deze vraag na te denken. Door de emotie die nu eenmaal bij de euthanasie komt kijken is het soms moeilijk de juiste beslissing te nemen.
Wat er gebeurt is volledig afhankelijk van wat u als eigenaar wilt dat er gebeurt.
Er zijn een aantal mogelijkheden:

Begraven
Er bestaan dierbegraafplaatsen waar uw huisdier naar uw eigen wens begraven kan worden. Dit is iets wat uzelf moet regelen. Informatie is via ons te verkrijgen.
Begraven in eigen grond: Bij gemeenteverordening is bepaald of u uw huisdier mag begraven in uw eigen tuin. Als uw huisdier zelf begraaft, zorg dan dat het dier minimaal op een diepte van 1,5 meter onder de grond begraven wordt en wikkel het in een doek of kartonnen doos (niet in plastic).

Crematie
U kunt uw huisdier ook laten cremeren in een huisdierencrematorium. U kunt dan kiezen uit een crematie met meerdere dieren tegelijkertijd of een individuele crematie. In het eerste geval wordt de as verstrooid. Bij de individuele crematie kunt u de as van uw huisdier terugkrijgen in een urn of asemmer. Meer informatie is bij ons te verkrijgen.

Destructie
Als u niet kiest voor een van bovenstaande mogelijkheden wordt uw huisdier opgehaald op de kliniek door een destructiebedrijf.

Niet vergeten
Als uw huisdier is overleden is het verstandig een aantal personen of instanties hiervan op de hoogte te brengen:
• uw eigen dierenarts (als deze het nog niet weet)
• de databank waar uw dier geregistreerd staat als het gechipt was
• de ziektekostenverzekering als het dier verzekerd was

Met uw huisdier kunt u bij de volgende locaties van DAMB terecht
Diessen
Dierenkliniek Diessen
Beekseweg 11A
5087 KA Diessen
T 013 504 2402
diessen@damb.nl
Goirle
Dierenkliniek Goirle
Abcovenseweg 17
5051 PT Goirle
T 013 504 2402
goirle@damb.nl
Tilburg
Dierenkliniek Stokhasselt
Strausslaan 118
5011 KJ Tilburg
T 013 504 2402
tilburg@damb.nl