24/7 bereikbaar: 013 504 24 02 voor afspraak,
info & spoed
 
  
Gezelschapsdieren

Operatie - Narcose

Voorbereiding
Als een dier geopereerd gaat worden moet het nuchter zijn. Nuchter wil zeggen ongeveer 12 uur van tevoren geen eten meer; drinken mag wel. Dit is in verband met de narcose, waarbij het dier misselijk kan worden en kan gaan braken. Door de narcose kan de slikreflex wat minder zijn en zou braaksel in de longen terecht kunnen komen.
Stelregel: uw huisdier mag de avond voor de operatie rond 18.00 uur nog eten, daarna mag geen eten meer gegeven worden. Dus ook geen tussendoortjes. In geval van katten, houd uw kat de nacht voor de operatie binnen! Lees verder...

Pre-anaestetisch onderzoek
Voordat uw huisdier narcose krijgt toegediend wordt het eerst grondig onderzocht: de pols, de ademhaling, de temperatuur worden opgenomen, het hart wordt beluisterd en de kleur van de slijmvliezen wordt beoordeeld. Deze gegevens worden genoteerd op het opnameformulier. Tijdens en na de operatie worden de controles nog verschillende keren herhaald.

Narcose
Het dier krijgt voor de operatie een pijnstiller toegediend. Dit neemt de pijn weg gedurende de eerste dagen na de operatie. Bovendien is gebleken dat pijnstilling na de operatie ook de wondgenezing positief beïnvloedt.
Elke narcose begint met een injectie. De middelen die we inspuiten zorgen voor bewustzijnsdaling en pijnstilling. In sommige gevallen is dit voldoende om een kleine ingreep te doen. In de meeste gevallen wordt de narcose verdiept en verlengd door het dier aan te sluiten aan een gasanaesthesieapparaat. De patiënt krijgt hiervoor een tube in de luchtpijp die verbonden wordt aan de slang waardoor het gasmengsel binnen komt. Doordat de narcose regelbaar is en er bewakingsapparatuur aanwezig is, is dit een erg veilige en controleerbare vorm van narcose.

Recovery
Na de operatie wordt de patiënt naar de verwarmde opname gebracht om daar uit te slapen. In deze periode worden regelmatig de ademhaling, pols, de kleur van de slijmvliezen en de temperatuur gecontroleerd.

Nazorg
Als u uw huisdier komt halen is deze volledig wakker. Houd er rekening mee dat een dier zich vaak beter voor doet dan het zich voelt, het is tenslotte een operatiepatiënt. U krijgt een goede instructie mee hoe je met de patiënt moet omgaan. In geval van de kat, houd deze in ieder geval 10 dagen binnen, zodat u er goed op kunt letten. Uw dier mag niet aan de operatiewond likken. Ter bescherming van de operatiewond kan eventueel een kraag of een T-shirt worden meegegeven. Meestal zal er een controle afspraak gemaakt worden 10 dagen na de operatie.
Schroom niet om bij onduidelijkheden of een onverwachte reactie van uw dier contact met ons op te nemen. Een goede nazorg thuis is ook onze zorg!

Met uw huisdier kunt u bij de volgende locaties van DAMB terecht
Diessen
Dierenkliniek Diessen
Beekseweg 11A
5087 KA Diessen
T 013 504 2402
diessen@damb.nl
Goirle
Dierenkliniek Goirle
Abcovenseweg 17
5051 PT Goirle
T 013 504 2402
goirle@damb.nl
Tilburg
Dierenkliniek Stokhasselt
Strausslaan 118
5011 KJ Tilburg
T 013 504 2402
tilburg@damb.nl