Longontsteking bij koeien

Longontsteking bij koeien


In november organiseerde de Gezondheidsdienst voor Dieren een informatiebijeenkomst voor rundveedierenartsen. Hier werden recente ontwikkelingen op het gebied van rundergezondheid in Nederland besproken. De patholoog besprak nieuwe ziektebeelden die men voorbij ziet komen bij dieren die worden ingezonden voor sectie.

De laatste jaren vindt er een toename plaats van het aantal meldingen van koeien met longontsteking. Op een aantal bedrijven ziet men soms uitbraken van meerdere zieke dieren in een zeer korte periode. Bij deze koeien wordt vaak de bacterie Mannheimia haemolytica aangetoond. In het begin van de infectie hebben koeien hoge koorts, een versnelde ademhaling en een daling van de productie. In een later stadium zijn de dieren erg benauwd en kan er vrij snel sterfte optreden.

Kans op herstel van deze dieren is het grootst als er in een vroeg stadium een behandeling wordt ingesteld. Wacht dus niet af bij deze verschijnselen! Aanvullend onderzoek kan helpen om het juiste antibioticum te kiezen. Voorkom stress bij koppels waar dit soort klachten voorkomt. Vaccinatie ter preventie is mogelijk maar de GD adviseert om niet te enten tijdens een uitbraak van Mannheimia.

Voor meer informatie, of overleg over individuele koeien zijn we natuurlijk altijd bereikbaar.