24/7 bereikbaar: 013 504 24 02 voor afspraak,
info & spoed
 
  
Landbouwhuisdieren

I.B. (Infectieuze bronchitis)

Het I.B.-virus blijft voor problemen zorgen in de pluimveewereld. Naast de klassieke ademhalingsproblemen, kwamen daar de problemen met de ontwikkeling van de eileider (schijnlegsters) bij en de laatste tijd komen daar ook de problemen met de nieren bij.
I.B is een zeer besmettelijk virus, met verschillende ondersoorten (serotypes, varianten).
Onderling hebben die varianten een behoorlijke tot geen kruisbescherming, afhankelijk van de variant. Voor lang niet tegen alle varianten is een entstof beschikbaar.
Het I.B.-virus tast, afhankelijk van het serotype, in meer of mindere mate de volgende organen aan:

 

 • Ademhalingsorganen (klassieke verschijnselen)
 • Legapparaat (schijnlegsters, ei-afwijkingen)
 • Nieren (nierafwijkingen hoeven lang niet altijd gepaard te gaan met ademhalingsstoornissen)
 • Darmen


Waarom blijft I.B. zoveel problemen geven, ondanks al ons geënt?

 

 • Enting geeft een onvolledige bescherming.Veel keer geënte vleeskuikenouderdieren kunnen toch nog I.B. krijgen in een lichte mate.Maar: I.B. in ongeente dieren geeft verschrikkelijke ziektebeelden!!Door de vele serotypes en varianten is enting moeilijk door de soms matige kruisbescherming, en omdat niet tegen alle varianten een entstof beschikbaar is.
 • Maar: Bij opeenvolgende entingen met verschillende entstoffen wordt de bescherming breder ook tegen serotypes waar niet tegen geënt is of waartegen geen entstof beschikbaar is!!!!
 • De laatste maanden heeft de GD een bepaling uitgetest (IgM-antistofbepaling) om het aanslaan van een enting te meten. 10 bloedmonsters van kippen, die 10 dagen geleden tegen I.B. geënt zijn plus een compleet ingevulde vragenlijst, kunnen naar de GD opgestuurd worden, voor onderzoek (dit onderzoek is in de testfase gratis).Het blijkt uit een landelijke steekproef dat de scores tegenvallen (eigenlijk horen 10 van de 10 positief zou moeten zijn).Maar: Bij controledieren, die met entstof gedruppeld zijn in oog en neus bleek een goede score wel haalbaar!! Wat betreft de ent techniek lijkt nog wat winst te halen.
 • Om goed op een enting te kunnen reageren (betekent afweer opbouwen, antistoffen dus) heeft een kip een goed functionerend immuunsysteem nodig. Nu zijn er bepaalde situaties en infecties, die dit immuunsysteem negatief beïnvloeden: zoals stress, gumboro-veldvirus, en mogelijk ook hete gumboro-entstoffen.Zowel het veldvirus, als het “hete” vaccin tasten in meer of mindere mate de bursa aan. Dit kleine orgaantje zorgt nu juist voor de vorming van antistoffen tegen alle mogelijke infecties.
 • Het I.B.-virus is weinig resistent tegen de meest gebruikte ontsmettingsmiddelen. Echter het virus overleeft lang in mest en is zeer besmettelijk, via de lucht verspreidt het zich snel en over behoorlijke afstanden. Werk dus nooit met mest wat op het terrein is opgeslagen de nieuwe ronde! Besmette materialen kunnen ook een probleem vormen. Verticale overdracht (via ei of 1-dagskuiken) is niet van belang.


Via de farmaceutische firma Pfizer bestaat de mogelijkheid om tracheaswaps op te sturen naar de universiteit van Liverpool. Via de PCR techniek wordt bepaald of er I.B.- dan wel TRT-virus aanwezig is, en zo ja welk serotype of variant. Uit heel Europa komen de inzendingen en er zijn bepaalde trends zichtbaar in Europa. Er moeten echter wel twee dingen bedacht worden: het zijn allemaal probleemkoppels waarvan swaps opgestuurd zijn, en het zijn over het algemeen geënte dieren, dat betekent dat ook ent-virus aangetoond zou kunnen worden met deze zeer gevoelige PCR methode.
De volgende trends zijn zichtbaar:

 • Het snel spreidende serotype “Italian O2” (geen entstof beschikbaar), geeft milde ademhalingsproblemen, is op zijn retour (wordt door kruisbescherming door onze entschema’ goed afdekt).
 • De QX- of 388- stam, die voor nierafwijkingen, uitval, natte stallen, en voor aantasting van het legapparaat verantwoordelijk is, neemt in frequentie toe. Deze stam is in veel Europese landen (waaronder Nederland) dominant aanwezig. Het blijkt dat kruisbescherming met beschikbare entstoffen maar ten dele lukt (herhaald enten!!) Er is in Frankrijk een vaccin beschikbaar dat legaal getransporteerd wordt naar Nederland.
 • De D-1466 stam, een al langer bekend variantstam, neemt in frequentie weer behoorlijk toe, vooral in de legsector, waar de stam verantwoordelijk is voor legdaling en ontkleuring van de eieren. Tegen deze stam is geen vaccin meer beschikbaar. Er is van andere vaccinstammen geen of zeer weinig kruisbescherming te verwachten.


Verder blijkt uit het onderzoek in Liverpool, dat ook TRT veelvuldig voorkomt bij alle soorten kippen en kalkoenen. De PCR- test is echter veel moeilijker; alleen bij acuut zieke dieren, die nog geen echte dikke kop hebben, is de test betrouwbaar. Zijn de dieren al echt klinisch ziek, af zijn ze geënt, dan is de test vaak negatief, of moeilijk interpreteerbaar.
Desondanks is ongeveer 13 % van de uit Nederland opgestuurde swaps, positief op TRT, en dan nog om het helemaal moeilijk te maken, vaak in combinatie met I.B.
 

Het medicineren van

Wij, als pluimveedierenartsen van DAMB, willen u sterk afraden om pluimvee te medicineren op basis van aantal …
 Lees verder

I.B. (Infectieuze …

Het I.B.-virus blijft voor problemen zorgen in de pluimveewereld. Naast de klassieke ademhalingsproblemen, …
 Lees verder

actualiteit: ILT en AI

In 2011 en 2012 hebben zich in Zuid Nederland weer een aantal uitbraken van Infectieuze Laryngotracheïtis …
 Lees verder

Early Warning system en AI

Helaas zijn we in de afgelopen periode weer opgeschrikt door een aantal gevallen van Aviare Influenza. Het …
 Lees verder

Onderzoek naar MRSA …

Wat zijn MRSA-bacterien en waarom zijn ze van belang? De MRSA-bacterie (Methicilline Resistente …
 Lees verder

Coccidiose bij

We zien bij vleeskuikens een toename van het aantal coccidiose-infecties. Het gaat hierbij voornamelijk om eimeria …
 Lees verder

De ziekte van gumboro

Zoals iedereen inmiddels weet heerst er in Nederland Gumboro. De Ziekte van Gumboro, (Infectious Bursal Disease, …
 Lees verder

Aanpak van de ziekte van …

De bestrijding bestaat uit aanvullende maatregelen bij een uitbraak. We adviseren om na een uitbraak extra aandacht …
 Lees verder

Checklist verplichtingen …

Het einde van het kalenderjaar nadert weer, evenals vorig jaar willen we jullie herinneren aan de jaarlijkse …
 Lees verder

Checklist verplichtingen …

Het einde van het kalenderjaar nadert weer, evenals vorig jaar willen we jullie herinneren aan de jaarlijkse …
 Lees verder
boerenwinkel.nl
Neem contact op met onderstaande locatie
Diessen
Dierenkliniek Diessen
Beekseweg 11A
5087 KA Diessen
T 013 504 2402
info@damb.nl