Cavia's bij Dierenartsen Midden Brabant

Cavia’s zijn vrolijke snuiters en kunnen zeer geschikt zijn als huisdier, zeker ook voor kinderen. Het zijn echte sociale groepsdieren en daardoor is het ook geschikter om minimaal 2 cavia’s te houden. Hoewel ze relatief makkelijk te houden zijn, hebben ze dagelijkse aandacht en verzorging nodig om in een gezonde conditie te blijven.

Zieke cavia


Een eerste teken van ziekte is meestal dat het dier minder, langzaam of helemaal niet eet. Een cavia die niet eet wordt snel ernstiger ziek. Het zal stil in een hoekje zitten en kan in sommige gevallen een opgeblazen buikje hebben. Soms ziet u dat het dier kwijlt of diarree heeft. Ook als het dier erge jeuk of huidproblemen vertoont, moeilijk loopt of erg vermagert, is dat een aanleiding om naar de dierenarts te gaan.

Verzorging


Cavia’s leven van nature in groepen. Dus is het aan te raden om ze niet alleen te houden. De beste combinatie is twee vrouwtjes (zeugjes) of een vrouwtje met een gecastreerd mannetje (beertje). Twee beertjes kan ook goed gaan, maar vaak leidt het tot vechten. Dit gaat over als ze gecastreerd zijn. Houdt liever geen konijnen en cavia’s samen.
 

Gebit en nagels


Kijk ook regelmatig het gebit en de nagels na van uw cavia’s na. Als de tanden niet goed op elkaar staan zullen ze doorgroeien en bij cavia’s die op een zachte ondergrond gehouden worden slijten de nagels niet af en zullen dus af en toe geknipt moeten worden.

U kunt bij onze assistente terecht voor het knippen van nagels en het nakijken van de tanden.
 

Voeding


Cavia’s zijn echte planteneters met een lang darmkanaal. Ze produceren twee soorten keutels. De zachtere keutels eten ze weer op, daar zitten veel vitamines en mineralen in. Cavia’s kunnen zelf geen vitamine C aanmaken. Speciaal caviavoer bevat vitamine C, maar het gehalte loopt snel terug. Daarom is het verstandig om dagelijks vitamine C aan de voeding toe te voegen.