Hoe snel kan ik de uitslag van een melkmonster verwachten?

Hoe snel kan ik de uitslag van een melkmonster verwachten?Na een nacht in de stoof bij 37°C wordt er gekeken of er bacteriën zichtbaar zijn op deze plaat. Een enkele bacterie is met het blote oog niet zichtbaar, maar een grote hoeveelheid bacteriën bij elkaar (kolonie) is dat wel. Aan de hand van de vorm, geur en kleur van deze kolonies kan men een inschatting maken of dit allemaal dezelfde bacteriën zijn (reincultuur), of dat er sprake is van een mengcultuur. 

Met behulp van de Vitek en/of andere aanvullende testen kan het lab vervolgens de veroorzaker van de uierontsteking een naam geven. Mogelijk duurt deze stap weer 24 uur, maar dit is afhankelijk van welke specifieke test nodig is.

Voor het uitvoeren van de gevoeligheidsbepaling (antibiogram) moeten de bacteriën ook weer groeien in een medium met een bepaalde antibiotica-concentratie. Dit vergt dus ook weer één nacht. Vaak wordt het inzetten van de gevoeligheid gecombineerd met de determinatie van de bacterie waardoor er weer wat tijd gewonnen kan worden. 

Naast een directe kweek (bacteriën groeien makkelijk direct uit het melkmonster) kan er ook gekozen worden om een ophoping in te zetten als de bacterie niet direct zichtbaar is na één nacht in de stoof. Deze ophoping zal vervolgens dezelfde stappen doorlopen als de directe kweek, maar begint dus een dag later aan dit traject.

Afhankelijk van het type bacterie, de groeisnelheid, de aanvullende testen die uitgevoerd moeten worden (en of er uit de directe kweek of uit de ophoping een bacterie gevonden wordt) kan u de uitslag dus verwachten tussen 2 tot 5 dagen na het inleveren en inzetten van het melkmonster.


Vorig bericht