Aankoop van dieren en de gevolgen voor diergenzondheidsstatus

Aankoop van dieren en de gevolgen voor diergenzondheidsstatus


Bij de aankoop van koeien, pinken of kalveren is het belangrijk te controleren wat de diergezondheidsstatussen van deze dieren zijn. Bij aanvoer van een dier met een lagere gezondheidsstatus moet er onderzoek gedaan worden om de diergezondheidsstatus van uw bedrijf te herstellen. De GD (GezondheidsDienst) stuurt deze onderzoeken aan op Veeonline. Als deze onderzoeken niet (of niet op tijd) worden uitgevoerd kan dat vervelende gevolgen hebben. Bij BVD kan het tot 10 maanden duren om de status weer te herstellen.

Vanuit het oogpunt van diergezondheid is een gesloten bedrijfsvoering nog altijd ons advies. Worden er toch dieren aangevoerd, vraag dan altijd naar het meest actuele gezondheidsstatussen-overzicht van het bedrijf van herkomst. Laat u niet misleiden met een mondelinge toezegging.

Daarnaast komt het soms voor dat de status van het bedrijf van herkomst veranderd is tussen het moment van aankoop en het moment van afleveren. Dit komt dan doordat het bedrijf van herkomst in die tussentijd zelf ook dieren heeft aangevoerd.

Voor advies en overleg zijn we altijd bereikbaar via de praktijk.