Vernieuwing bacteriologisch onderzoek bij BVL

Vernieuwing bacteriologisch onderzoek bij BVLAfgelopen jaar heeft het Brabants Veterinair Laboratorium geïnvesteerd in kwaliteit. Na een uitgebreide testfase heeft BVL als een van de eerste veterinaire lab’s in Nederland besloten om te investeren in een Vitek. Met behulp van dit geautomatiseerd systeem kan de soort en de gevoeligheid van de bacterie worden bepaald.

Voor het verkrijgen van de uitslag worden er meerdere stappen doorlopen. De eerste stap is de kweek in de stoof gedurende 24 uur. Indien er een negatief kweekresultaat is, dan wordt een tweede stap doorlopen. Vervolgens gaan bij een positief kweekresultaat de relevante bacteriën in de Vitek. Dit systeem geeft na ca. 24 uur de juiste soort bacterie aan (bijvoorbeeld E. Coli of Staphylococcus aureus) en indien gewenst de gevoeligheidsbepaling. 

Het grote voordeel van de analyse met behulp van de Vitek is de toename in betrouwbaarheid. Door de gestandaardiseerde werkwijze is met meer zekerheid te zeggen welke bacterie het probleem heeft veroorzaakt. Daarnaast kunnen we indien gewenst coagulase negatieve Staphylococcen (CNS) nog specifieker determineren. Voor u betekent dit een nóg betrouwbaardere uitslag en een gerichter plan van aanpak.