Longworm vaccinatie

Longworm vaccinatie


Vaccinatie tegen longworm dient te gebeuren minimaal zes weken voor het uitscharen van het (jong)vee. Daarom is het zaak nu longwormvaccin te bestellen. Heeft u vorig jaar gevaccineerd dan wordt u binnenkort door een van de assistentes gebeld. Wilt u dit jaar voor het eerst vaccineren geef dit dan door op de praktijk of overleg met uw vaste dierenarts.

Vaccinatie tegen longworm geeft een goede en langdurige bescherming tegen ziekte veroorzaakt door longworminfectie.

Longwormen (Dictyocaulus viviparus) leiden bij rundvee tot milde symptomen, variërend van hoest tijdens inspanning tot zeer ernstige longontsteking en zelfs sterfte. De cyclus in het dier en op de weide verloopt veel sneller dan van maagdarmwormen, waardoor de opbouw van een weidebesmetting veel minder voorspelbaar is.
Vaccinatie van het jongvee vóór het eerste weideseizoen is een goede mogelijkheid voor bescherming. Als de kalveren in het eerste levensjaar geen weidegang krijgen, vaccineer dan de pinken.

Een goed vaccinatieschema bestaat uit een basisvaccinatie gevolgd door een herhalingsvaccinatie na 4 weken. De laatste vaccinatie moet minstens twee weken vóór het uitscharen gebeuren. Vanwege de beperkte houdbaarheid moet het vaccin afzonderlijk besteld worden.

De immuniteit tegen longwormen na vaccinatie of natuurlijke infectie is langdurig.