Onze service

Konijnen op een rij bij Dierenartsen Midden Brabant

Onze service


Er zijn tal van diensten en adviezen die we u kunnen aanbieden. Mocht u na het lezen nog zitten met vragen of opmerkingen? Schroom niet om contact op te nemen met onze praktijk op 013-5042402 of door een e-mail te sturen naar info@damb.nl. De assistente staat u graag te woord. 

Een ziek konijn


Het konijn is van nature een prooidier. Het zal dus geneigd zijn tot vluchten en laat niet snel ziekteverschijnselen zien. Een ziek konijn zit stilletjes in een hoekje en eet en drinkt niet of minder dan normaal. Bij pijn kunnen konijnen knarsetanden. Soms valt het op dat ze kleinere of helemaal geen keutels maar vormen. Veel problemen worden veroorzaakt door een verkeerde voeding. 

Tandheelkunde


Controleer regelmatig de tanden van uw konijn. Konijnen hebben snijtanden en kiezen die het hele leven doorgroeien. Normaal slijten de tanden en kiezen van boven en onderkaak op elkaar af. Als om de een of andere reden de stand van het gebit veranderd is groeien de tanden en kiezen door.

Afhankelijk van de ernst zal het dier niet goed meer kunnen eten en vermageren. Onder een lichte narcose worden de kiezen afgevijld of geknipt zodat het konijn weer zonder pijn kan eten. Bij veel konijnen is dit helaas een regelmatig terugkerend probleem. In dat geval is het raadzaam om de snijtanden onder narcose volledig te verwijderen.

Wanneer u vermoedt dat uw konijn problemen heeft met het gebit is het belangrijk om gelijk naar de dierenarts te gaan.

Vaccinatie


Myxomatose, VHD1 en VHD2 zijn dodelijke konijnenziektes. Vaccineer uw konijn bij ons hiervoor op afspraak.